GBExercise

Heb je nog specifieke vragen of testen, contacteer GBExercise

LACTAATTTESTEN

WAT EN WAAROM?!


WAT IS LACTAAT?

Lactaattesten kunnen een uitstekend hulpmiddel vormen, of je nu recreatief of competitief sport, om het maximum uit je trainingsarbeid te halen of om overtraining te vermijden. Maar wat is nu een lactaattest?


Tijdens een inspanning maakt je lichaam gebruik van 2 types brandstof: vetten en suikers;


 • Voor snelle of intensieve workouts zal je lichaam de suikers, die worden opgeslagen in de spieren en lever (glycogeen), aanspreken. De voorraad glycogeen in het lichaam is echter beperkt en raakt ook relatief snel uitgeput.
 • Wanneer de intensiteit van je training lager is, zullen je vetten het werk leveren en de nodige energie voorzien om te functioneren. De vetreserves in het lichaam zijn vele malen hoger dan onze glycogeenreserves, waardoor we dit type inspanning veel langer kunnen volhouden. 


Lactaat (of melkzuur) is een nevenproduct dat in de spieren gevormd wordt bij intense inspanningen. Het opstapelen van lactaat wordt ook verzuring genoemd.

Als het lichaam vetten verbrandt wordt er geen lactaat opgestapeld. Dit gebeurt enkel bij suikerverbranding. Met andere woorden: hoe hoger de intensiteit van een inspanning, hoe meer suiker je gaat verbranden, hoe meer je gaat verzuren.

De opbouw van lactaat tijdens inspanningen kan gemeten worden met een lactaattest.

DE LACTAATTEST

Bij een lactaattest (fietsen of lopen) worden je hartslag, lactaat, en eventueel wattage, gemeten bij verschillende opbouwende intensiteitsniveaus. Op basis van deze testgegevens kunnen we je 2 'drempels' bepalen: de aërobe en anaërobe drempel.

Onder de aërobe of vetdrempel gebruikt je lichaam voornamelijk vet als brandstof

Boven de anaërobe drempel of threshold gebruikt je lichaam voornamelijk suiker en is de lactaatproductie het hoogste

Tussen de 2 drempels gebruik je een mix van vet en suiker.

Na de analyse van de lactaattest kunnen de persoonlijke trainingszones worden opgesteld op basis van je hartslag, vermogen of tempo. Zo train je steeds aan de juiste intensiteit.


Een lactaattest kan tijdens opvolging ook een evaluatie geven welk effect de trainingen hebben op je conditie.

HOE?

AFNAME TEST

TESTMETHODES

 • LOPEN: Atletiekpist
 • LOPEN: Loopband
 • FIETSEN: Indoor op rollen

EVALUATIE

 • Bespreking test
 • Verdere verloop trainingschema (indien onder begeleiding)
 • Opmaak 12 weken trainingsschema (indien afzonderlijke test met schema)
 • Gedetailleerd verslag wordt nagestuurd

AANDACHTSPUNTEN

 • Geen zware inspanningen 48u voor de test
 • (proper) sportgerief en eventueel douche gerief mee

INSCYD TESTING

WAAROM ALLES WETEN?!


WAT IS INSCYD?

INSCYD is een geavanceerde software die we gebruiken voor een fysiologische prestatieanalyse van atleten. Dankzij deze wetenschappelijk onderbouwde analyse verbeteren we jouw trainingsschema en prestaties.


De accurate voorspellingen van INSCYD bieden een schat aan informatie voor de optimalisering van jouw training:

 • Een holistisch en gedetailleerd beeld van jouw fysiologie geeft ons inzicht in jouw atletische prestaties.
 • Door te analyseren hoe jij tot jouw prestaties komt, leert de analyse ons hoe we deze kunnen verbeteren.
 • Op basis van verbeteringen in je training, voorspelt de software het effect daarvan op je prestaties.


Bovendien leert INSCYD ons hoe je aerobe systeem (het systeem dat met behulp van zuurstof brandstoffen omzet in energie) en je voedingspatroon met elkaar interageren. Ook dat inzicht draagt bij aan de uitwerking van nóg specifiekere trainingsplannen.


INSCYD meet volgende parameters:

 • VO2max
 • Anaerobic Threshold
 • Lactate accumulation en Recovery
 • Vet- en Koolhydraat-verbruik
 • Herstel
 • VLamax (Glycolytic capacity)

VO2max (Aërobe capaciteit)

Voor elke uithoudingssport is de aërobe capaciteit (VO2max) de belangrijkste parameter om je niveau te bepalen. Of je nu aan het trainen bent voor een sprinttriatlon of Ironman, 5km of marathon lopen op een 400m zwemmen.......de VO2max zal jouw niveau bepalen. Die aërobe capaciteit kan niet hoog genoeg zijn.....hoe hoger hoe beter.
De VO2max is al lang bekend en het meten van de VO2max gebeurt al vele jaren. Maar INSCYD gaat een stapje verder en zal je laten begrijpen wat de invloed is van de VO2max op jouw prestaties op training en in wedstrijden:

 • Het zal aantonen wat de impact is op je anaërobe drempel.
 • Het zal je in de mogelijkheid stellen om te vergelijken wat de impact is van elk type training op je VO2max.
 • Het zal aantonen wat het effect zal zijn op je vet- of koolhydratenverbranding.
 • Het zal aantonen wat het effect van een specifiek dieet kan zijn op je VO2max.

Naast de resultaten zal jeinfo ontvangen overwelke trainingen het meest efficiënt kunnen zijn om je VO2max te verbeteren. Als je VO2max een aandachtspunt is, dan weet je hoe dit aan te pakken.

Anaërobe drempel / FTP

Met de INSCYD test wordt je anaërobe drempel (of FTP) bepaaldvolgens de wetenschappelijk gedefinieerde manier: de anaërobe drempel is de maximale intensiteit (snelheid of vermogen) waar er nog steeds een evenwicht bestaat tussen het produceren van lactaat en het verwerken van lactaat. Bij hogere inspanningen, boven die drempel, zal er meer lactaatproductie zijn en is er een lactaatopbouw in het lichaam en gaat de alteet "verzuren".
Het vastleggen van deze drempel is belangrijk, maar zeker niet voldoende (zoals je doet bij een gewone lactaattest)! Het is alleen maar door te weten hoe je aan deze drempel komt, dat je zal begrijpen HOE je die drempel kan verhogen.


De drempel wordt gevormd door een combinatie van je VO2max en je VLaMax:

 • een hoge VO2max EN een hoge VLaMax => verhoog je drempel door VLaMax te reduceren
 • een lage VO2max EN een lage VLaMax => verhoog je drempel door VO2max te verhogen

De INSCYD test geeft een resultaat voor zowel VO2max als VLaMax waardoor het steeds heel gemakkelijk te bepalen zal zijn welke parameter doorslaggevend zal zijn om je omslagpunt te verhogen.

Lactate accumulation en Recovery

Indien je in sporten actief bent waar tempo versnellingen belangrijk zijn (wielerwedstrijden, cyclo cross, sprinttriatlons), dan is de mogelijkheid om lactaat te gebruiken als brandstof ook een heel belangrijke parameter.
Dit is heel erg trainbaar en met INSCYD is het mogelijk om je verbeteringen in lactaatproductie en lactaatverbranding nauwkeurig op te volgen.


Na de INSCYD test weet je exact hoe snel het lactaat wordt opgebouwd in je bloed bij een bepaalde inspanning. Dat kan heel belangrijk zijn in een wedstrijd om een tactische beslissing te nemen. Wanneer moet je meegaan in een ontsnapping of wanneer blijfje best zitten en wacht je af... Je zal ook weten hoe snel het opgebouwde lactaat terug wordt afgebroken bij een bepaalde inspanning. Ook dit kan belangrijke tactische info zijn want je weet ook wanneer je klaar bent voor een nieuwe ontsnappingspoging....


De lactaatproductie en eliminatie kan ook worden gebruikt om interval trainingen op te stellen. Je weet exact hoe lang je tussen de intervals moet herstellen en zo kan je het effect van uw intervaltraining optimaliseren.

VLaMax (Anaërobe Capaciteit)

De VLaMax is een weergave van de anaërobe capaciteit. In tegenstelling tot de VO2max is het niet zo dat de VLaMax zo hoog mogelijk moet zijn.


 • Een hoge VLaMax is nodig voor zwemmers (korte afstand zoals 50m, 100m, 200m), lopers gespecialiseerd in de korte sprintafstanden, voor de sprinters onder de wielrenners,....
 • Aan de andere kant, heeft een lage VLaMax een positieve invloed op uw anaërobe drempel en een positieve invloed op je vetverbranding. Het verkort ook het herstel bij zware inspanningen.

Triatleten (van sprintafstand tot Ironman), (marathon) lopers,....zijn vooral gebaat met een lage VLaMax om maximaal te presteren. VLaMax is zonder meer een belangrijke parameter die het verschil kan maken in je training:

 • Als je je VLaMax kent weet je exact hoe je jouw anaërobe drempel kan verhogen.
 • Je kan exact vastleggen wat je VLaMax zou moeten zijn op basis van je wedstrijden. Een cyclo crosser moet een andere (hogere) VLaMax waarde ambiëren in vergelijking met een Ironman atleet.
 • Je zal kunnen bepalen welke trainingen je moet doen om je VLaMax te laten stijgen/dalen.
 • Je kan je dieet aanpassen om jouw VLaMax te laten stijgen/dalen.
 • Je kan exact bepalen wat jouw vet- en koolhydraat verbranding is bij een specifieke VLaMax.


Naast de resultaten zal je ook info ontvangen over welke trainingen het meest efficiënt kunnen zijn om je VLaMax te verhogen/verlagen zodat je weet hoe je die parameter kan manipuleren.

Verbruik van vetten en koolhydraten

Het verhogen van de vetverbranding (en het opsparen van de beperkt in voorraad zijnde koolhydraten) is heel belangrijk in een uithoudingssport. Voor Ironman en Ironman70.3 is dit zelfs heel sterk bepalend voor het eindresultaat.

Vet- en koolhydraatverbranding is heel individueel bepaald. Het is niet zo eenvoudig om een percentage van je FTP te berekenen waar je maximale vetverbranding (FatMax) plaats vindt. Het is ook niet te berekenen hoeveel koolhydraten per uur je zal nodig hebben op je wedstrijdtempo. Het INSCYD test protocol geeft je deze belangrijke parameters van vet- en koolhydraatverbranding.


Eens je deze informatie beschikbaar hebt kan je:

 • Je wedstrijdplanning en voedingsinname exact gaan bepalen.
 • Je wedstrijdtempo's (en de nodige koolhydraten op dit tempo vast te houden) exact gaan bepalen zonder de risico's van zonder brandstof te vallen
 • Je FatMax zone bepalen en trainen in die zone om je vetverbranding maximaal te gaan trainen.
 • Je dieet aanpassen om Je vetverbranding verder te verhogen (en de impact van het dieet evalueren).

REFERENTIES

De INSCYD test is voor iedereen, niet enkel voor de topsporter. Door de vele parameters die gemeten worden, kan er nog nauwkeuriger een trainingsschema opgesteld worden. Dit komt ook zeker ten goede voor mensen met een drukke persoonlijke agenda.


Nog niet helemaal overtuigd van de impact van INSCYD op het benutten van je volledige potentieel? Laat je dan verbazen door deze indrukwekkende referenties. INSCYD wordt namelijk al lange tijd gebruikt door de coaches van onder meer Peter Sagan, Tony Martin en Jan Frodeno. Pro Tour wielerformaties Bora Hansgrohe en Jumbo Visma gebruiken INSCYD voor het meten en opvolgen van hun professionele atleten.


"Your really know what you need to work on if you know your VLamax"

                                                                                                    - Dan Lorang, Coach of Jan Frodeno & Anne Haug


"The Power-Performance Decoder is like a remote controller, and nowadays crucial to give us coaches an insight in the riders their actual level."

                                                                                                    - Kristof de Kegel, Coach of Mathieu van de Poel and Team Alpecin FENIX

HOE?

AFNAME TEST

TESTMETHODES

 • LOPEN: Atletiekpist
 • LOPEN: Loopband
 • FIETSEN: Indoor op rollen
 • FIETSEN: Outdoor 
 • FIETSEN: Zelftest door middel van PPD-Test (Power-Performance Decoder)

EVALUATIE

 • Bespreking test
 • Verdere verloop trianingschema (indien onder begeleiding)
 • Gedetailleerd verslag wordt nagestuurd

AANDACHTSPUNTEN

 • Geen zware inspanningen 48u voor de test
 • (proper) sportgerief en eventueel douche gerief mee
 • Voor de fietstesten is vermogenmeting noodzakelijk

COACH CONSULT

SELF-COACHED ATHLETE MET EEN VRAAG?


Maak jij je eigen trainingen maar wil je het toch feedback van een coach of zoek je iemand waarmee je kan  discussiëren over je trainingsaanpak? Dan is een coach consult iets voor jou!


Voorbeelden:

 • Hoe maak ik mijn planning?
 • Welke type trainingen doe ik wanneer?
 • Interval of rustige duur?


Wil je een 'consult'? Stuur een mail naar Gregory met wat je vragen zijn en enkele momenten wanneer je een gesprek zou kunnen voeren. Hij contacteert je zo snel mogelijk terug met een afspraak. Uiteraard zijn er nog extra vragen mogelijk tijdens deze meeting.

Er wordt ongeveer 1u uitgerekend voor een coach consult.

TRAININGS-ANALYSE

WELK EFFECT HEEFT MIJN TRAINING?


Wil je feedback krijgen over je afgewerkte trainingen? Is je schema in lijn met je vooropgestelde doelen? Hebben de intervallen de juiste intensiteiten voor jou wedstrijd-afstand?

Gregory kan een interpretatie geven van jou schema en trainingen, indien je met powermeter traint, kan hij ook een ‘Power-Profile’ maken.

Indien je wilt dat Gregory zijn kijk geeft op jouw, stuur je een mail voor meer info.

WEDSTRIJDVOORBEREIDING

HELMAAL KLAAR VOOR DE RACE!


Op de wedstrijddag wil je dat alles vlotjes verloopt en geen verrassingen zijn, zodat jij enkel het beste van jezelf moet geven en genieten van de finish.

De voorbereiding naar de wedstrijd doe je (meestal) aan de hand van een schema of planning, waarom zou je je wedstrijd niet gepland zijn? 

Volgende zaken kunnen in samenspraak met een coach gepland worden:

 • Timings
 • Voedingsadvies
 • Opwarming
 • Wedstrijd-intensiteiten
 • Strategie
 • Materiaalkeuze
 • Recovery
 • ...


Wil jij ook voorbereid naar jou wedstrijd? Stuur een mail naar Gregory.

TARIEVEN TESTING & PLANNING

Lactaattest

Lactaattest + Schema

INSCYD-Test

INSCYD-Test + Schema

INSCYD-PPD-Test

Coach Consult

Trainings-Analyse

Wedstrijdvoorbereiding

€ 100,-

€ 150,-

€ 250,-

€ 300,-

€ 200,-

€ 40,-

€ 40,-

€ 40,-

Lopen of Fietsen

Lopen of Fietsen + Verslag

Lopen of Fietsen

Lopen of Fietsen + Verslag

Fietsen + Verslag

+/- 1u

Analyse + Bespreking

per Wedstrijd